Anders Bárány

Anders Bárány utbildade sig till teoretisk fysiker vid Uppsala universitet på 1960-talet och arbetade länge där som lärare på den tekniska fysikutbildningen. I början av 1980-talet inledde han ett samarbete med experimentalfysiker på Forskningsinstitutet för atomfysik i Stockholm. Där engagerade han sig bland annat i det projekt som syftade till att ge institutet en ny basanläggning, benämnd CRYRING. Omkring 1990 flyttade han över till Kungl. Vetenskapsakademien, där han verkade som redaktör för tidskriften Physica Scripta och som sekereterare i Nobelkommittén för fysik. Han ingick i projektgruppen för Nobelmuseet och arbetade också där fram till sin pensionering. Sedan 2010 bor han med sin hustru lite norr om byn Skåne Tranås på Österlen.  
Historia & tradition, Vetenskap & forskning

Historiska föredrag

I mitt första inlägg på Seniorbloggen berättade jag lite om bakgrunden till den serie möten mellan nobelpristagare och unga forskare som organiserats i Lindau vid Bodensjön varje år sedan 1951. Jag blev så tagen av idén om att låta unga forskare inspireras av möten med nobelpristagare att jag engagerade mig till 100% i det första möte år 2000 där jag själv fick vara med. Plötsligt var jag invald i organisationskommittén, det så kallade Kuratoriet. Där satt jag några år och diskuterade praktiska frågor under höst och vår samt deltog i en rad möten rörande fysik, kemi och fysiologi eller medicin.

Men så ökade mitt ansvar på Nobelmuseet i Stockholm och styrelsen ansåg inte att jag kunde sitta kvar i Kuratoriet. Så under några år var jag bara ”vän” med Lindaumötena men hade inte något uppdrag. Nu är det ju så att man blir ett år äldre varje år och till slut når man pensionsåldern, om man nu får leva och ha hälsan. Eftersom jag var tursam nog att få gå i pension med nyfikenheten i behåll tog jag kontakt med Kuratoriet och undrade om det inte fanns något för mig att göra. Och det fanns det!

Under alla år sedan 1951 hade man spelat in de föredrag som nobelpristagarna hållit och vid en flytt av kontoret i Lindau hittade man en låda med cirka 800 bruna magnetband. Man lyckades intressera en donator för dessa och fick tillräckligt mycket pengar för att ha råd att börja digitalisera inspelningarna. Tanken var att välja ut ett mindre antal och publicera dem på nätet under rubriken ”Lindau Mediatek”. Min uppgift var att lyssna, välja och kommentera föredragen. Ett toppjobb för en nobelnörd som jag!

Sedan dess har jag cirka en dag i veckan ägnat mig åt djupdykningar i nobelhistoriken, först med hörlurar och under stor koncentration lyssnande på föredrag som i början mest var på tyska men som med tiden allt mer övergick till att hållas på engelska. Sedan litteraturstudier kring pristagaren och föredraget och författande av en cirka en sida textkommentar. Slutligen granskande av fotografier som kontorspersonal i Lindau letat fram för att tillverka ett bildspel till föredraget.

Till dags dato har cirka 100 historiska föredrag publicerats på www.lindau-nobel.org under rubriken Mediatheque. Sedan 2005 har man börjat spela in föreläsningarna på video och av dessa finns nu inte mindre än omkring 150 stycken publicerade. Söker man till exempel på ”Heisenberg” finner man inte mindre än 7 föredrag som fysikern Werner Heisenberg höll i Lindau 1953-1971. Bland dessa föredrag finns några där han berättar om sin forskning om elementarpartiklar, men också några där han berör forskningspolitiska ämnen, som konstruktion av stora acceleratorer och kärnreaktorer.

Söker man på ”Euler” hittar man ett föredrag som Nobelstiftelsens dåvarande ordförande, den medicinske nobelpristagaren Ulf von Euler, höll 1972. Föredraget, som hålls på tyska, handlar om Alfred Nobel, Nobelstiftelsen och om det prisarbete som varje år försiggår bakom lyckta dörrar på Karolinska Institutet. Lyssna gärna på det föredraget, som jag minns det avslöjar han en del hemligheter som annars inte brukar förekomma i föredrag av detta slag!

Slutligen, sök gärna på ”Hodgkin” och hitta tre föredrag av kemipristagaren Dorothy Crowfoot Hodgkin 1970-1980. Det handlar mycket om insulin och hur dess struktur avslöjats.

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.