Bertil Allard

Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Kom 1975 till landstingsägda LIC som divisionschef för handikapphjälpmedel. 1983-1996 anställd som VD i Camp under amerikanska ägare. Blev 1996 egen företagare genom att köpa loss Camp Scandinavia. Lämnade 2006 över företaget till yngste sonen och köpte Hörsam som han ägde och var styrelseordförande i 2006-2013.
Medicin & hälsa, Politik & samhälle, Teknik & media

Åldersdiskriminering

Med tanke på det nya lagförslaget om åldersdiskriminering kommer jag att tänka på vad jag läste på Sveriges Radio Blekinges hemsida andra augusti 2011.

Hörselskadades riksförbund tycker att landstinget i Blekinge måste bli bättre på att informera hörselskadade som är äldre om vad det finns för olika hjälpmedel till deras hörapparater. Det menar Kerstin Linde som sitter i förbundsstyrelsen på Hörselskadades riksförbund.

Landstinget Blekinge ger information till sina patienter som har en hörselskada om de vanligaste hjälpmedlen som finns till deras hörapparater. Man riktar olika information till olika grupper. Barn, ungdomar och yrkesarbetare får information om moderna tekniska hjälpmedel som är anpassat till vårt tekniska levnadssätt som vi har i dag och äldre får information om enklare varianter.

 

Bertil Allard
Har arbetat med handikapphjälpmedelsföretag nästan hela livet och är Styrelseordförande i Hörsam

Kommentarer
 • Hasse säger
  Inlagd 20120611

  Sedan är det så konstruerat att man bara kan få arbetshjälpmedel för tex hörsel tom 67 år…men regeringen vill att man skall jobba till75. Ok för mig men vi måste kunna få de arbetshjälpmedel vi behöver även om man fyllt 67!

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.