Patricia Tudor- Sandahl

Patricia Tudor- Sandahl är författare, fil.dr. i pedagogik, legitimerad psykolog/psykoterapeut och retreatledare. Hon medverkar sedan tio år i P1: s ”Tankar för dagen”. Hon arbetar just nu på sin 15: e bok. Hemsida: www.tudorsandahl.se   Foto: Bertil Ericson
Medicin & hälsa, Mode & stil, Personligt & livsåskådning

Åldras vackert

Då jag fyllde sjuttio fick jag en vacker bukett med långa, röda rosor. Jag njöt av dem i flera dagar. När de hade stått i en vecka utan att visa något tecken på att vissna undrade jag var det var som var fel.

Hade de genmanipulerats?

Efter tio dagar kastade jag dem. Det hade börjat kännas lite kusligt att de inte vissnade. Allt har sin tid, rosor såväl som människor. Det är det som gör livet så skönt. Nu på gränsen till min ålderdom tänker jag på dessa rosor. Det är inte lätt att åldras enkelt och naturligt i ett samhälle där ungdomlig kraft och fägring står så högt i kurs. Vi är inte nådiga mot det gamla och slitna. Inte när det gäller ting och inte när det gäller människor. Att bli gammal ses som ett problem, en börda, ett besvär. Dessutom är det fult, något att skjuta upp så länge det går. Det är inte bara de unga som kan tänka så. Vi är alla barn av vår tid. Värderingar smittar av sig. Vare sig vi vill det eller ej kryper de under huden på oss och påverkar hur vi ser på oss själva. Många av oss försöker allt vad vi kan hejda det naturliga åldrandet trots att vi egentligen vet att skönhet, utstrålning och sexualitet inte har mycket med en rynkfri hals och fasta lår att göra.

Jag vill gå min ålderdom till mötes med tillförsikt och lust men utan illusioner. Förbli en kännande, levande människa så länge jag lever men utan att streta emot oundvikliga förändringar och klamra mig fast vid det som har varit. Jag tycker att vi som är gamla ska ta av oss våra masker, leva i verkligheten och inte en ide om den, se livet som det är och inte som det har varit. Visa oss utan skam som de gamla, erfarna människor vi är, stå för våra innersta värderingar och berätta om vad vi har lärt oss av livet. Jag har en lapp på mitt skrivbord med ord av den franske författaren Paul le Couer.”Antingen kommer åren att göra dig kall eller också ska varma strömmar stiga upp från djupet överväldiga dig och göra dig mer levande än någonsin. Du är ditt eget ödes herre”.

Jag vill åldras vackert och med värdighet. Det är ju mycket begärt i ett samhälle som inte har mycket till övers för oss som anses ha passerat vårt bäst-före-datum. Men vi ska göra det ändå.

 

Patricia Tudor- Sandahl

Författare, föreläsare, fil.dr. i pedagogik och legitimerad psykolog/psykoterapeut

Kommentarer
 • Catrin Nilsson säger
  Inlagd 20111128

  För mig innebär åldrande att fokusera på kvalitén av det liv jag vill leva. Vad gör jag med min tid och varför? Ägnar jag mig åt det jag verkligen vill ägna mig åt? Försoning och förlåtelse är viktiga ingredienser i ett liv med kvalité. Främst är försoning och förlåtelse något som sker inombords i det egna hjärtat. Att ta ytterligare ett steg är att låta försoningen visa sig i sina relationer. Den största smärtan kan skenbart upplevas som resultat av avvisande för att man inte duger, men då har man inte upplevt smärtan i att vakna upp och inse att man egentligen varit önskad och älskad hela tiden efter många år i konflikt. Många lever avskurna ifrån dem de älskar till följd av till synes olösliga konflikter. Det viktigaste försoningsarbetet sker inte i interaktion – det sker inombords och det gör ont. Jag tror det är svårt att se vinsten med försoning förrän man själv har upplevt den. Då tror jag den kan upplevas som en nåd. Och vi måste aktivt välja den för att inte låta livet rinna ur händerna på oss.

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.