Ann Lindgren

Ann Lindgren är journalist och författare. Hon har varit aktiv journalist i över 30 år varav 15 år på Rapport. Därefter har hon bland annat varit informationschef på dåvarande Landstingsförbundet och konsult och vd för Pensionsforum. Under senare år har hon gett ut böckerna ”Vad varje 40-talist bör veta” och ”Allt du behöver veta innan du glömmer” – om Alzheimer och demens.
Medicin & hälsa, Politik & samhälle, Vetenskap & forskning

Äldre vill ha RUT-städning

Jobb är den viktigaste valfrågan tycker svenska folket.  Äldreomsorgen toppar också listan på angelägna områden. Genom RUT-avdragen på hushållsnära tjänster som exempelvis städning har det skapats 1000-tals nya jobb inom hemtjänstbranschen. Hos Hemfrid, ett av de första privata företagen som startade förmedling av hushållstjänster redan 1996, har expansionen gått snabbt sedan skattesubventionen infördes 2007.  Företaget har nu över 900 anställda, hälften av dem är utlandsfödda och en tredjedel har tidigare varit arbetslösa.

Innan avdragen infördes har den svarta marknaden varit dominerande inom den här sektorn. De som har behövt hjälp med städning eller renovering har betalat svart. Det har för de flesta varit ekonomiskt orimligt att köpa tjänsterna vitt då de varit nära fyra gånger så dyra. För några år sedan gjordes en beräkning som uppskattade att den svarta marknaden uppgick till hela tre miljarder. Men nu har alltså många av de svarta jobben blivit vita. De som inte har velat betala svart har nu råd att köpa tjänsterna vitt tack vare avdragen på 50 procent.

Det visar sig också att allt fler äldre börjar efterfråga privat städhjälp istället för att vända sig till kommunens hemtjänst. Jämförelser som radions Ekot har gjort visar att i vissa kommuner kostar hemtjänsten mer än vad städhjälpen från privata företag kostar tack varje skattereduktionen. Hos Hemfrids kunder är pensionärerna en växande grupp och utgör numera ca 20 procent.

Men det är inte bara priset som avgör att många äldre föredrar privat hjälp. Det är möjligheten själv få bestämma vad man vill ha hjälp med. Det kan handla om att klättra upp på en stege för att damma av tavlor, tvätta kristallkronor eller putsa silver. Sådana uppdrag ingår knappast inom hemtjänstbiståndets ramar.

Mot bakgrund av att RUT-avdragen har gett arbetslösa, personer med invandrarbakgrund jobb och dessutom lett till att svarta jobb blivit vita är det märkligt att de rödgröna kommit överens om att ta bort subventionen om de får makten. Det är OK med avdrag för den manliga ROT-branschen men kvinnornas jobb inom RUT-branschen vill man skjuta i sank. Enligt Almegas bedömningar kommer hälften av RUT-sektorns 11 400 medarbetare bli av med jobbet om avdraget försvinner.

Och de äldre som nu har haft råd och kunnat bestämma över vad de vill ha hjälp med får finna sig i vad biståndshandläggaren anser är deras behov.

Ann Lindgren
Journalist och författare

Kommentarer
 • Liljan säger
  Inlagd 20100325

  Siffor från SCB 2008 visar att bara sex promille med en årsinkomst under 200 000 kronor använt sig av såna här tjänster. För personer som tjänat över 500 000 är motsvarande siffra sju procent. Det är mycket vanligare att folk köper den här typen av tjänster i kommuner med många höginkomsttagare som Danderyd och Lidingö.

  Varför inte lägga skattepengarna på fler jobb inom äldreomsorgen och vården i stället för på städning hos de rikaste?

 • Alexandra Pettersson (C) säger
  Inlagd 20100530
 • Julie säger
  Inlagd 20100922

  Jag vill också ha rut avdraget då jag inte hinner ed allt, skrev lång artikel på http://www.rutavdrag.com men de publicerade inte ;(

 • Kerstin Gåsste,Arkitekt säger
  Inlagd 20110428

  Har sett att du ska medverka vid Nacka Kommuns ”Äldredag i Sickla” 4 maj .
  Skulle vilja visa dig ett av landets allra bästa exempel på äldreboende- kanske det allra bästa?
  Efter 40 år som arkitekt bor jag där tillsammans med ca 180 andra äldre människor.
  Tyvärr är ett stadsplaneförslag under utarbetning av HSB och Nacka Kommun,som kan spoliera vårt fina boende.
  Skulle gärna vilja komma i kontakt med dig-helst före 4 maj.
  Vet inte om du minns mig- vi möttes för mycket länge sedan- troligen i samband med HSB och Hälsingborgutställningen.
  Hoppas på svar/Kerstin Gåsste
  (Mitt första försök tycks ha misslyckats.)

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.