Lilian O. Montmar

Lilian O. Montmar är författare och född i Stockholm.  Hon har bland annat skrivit ”Solnedgången kan ingen ta ifrån mig”, 2008, som är den tredje fristående delen av en trilogi, som inleddes med ”Hedersmannen” (2003) och ”Födda i våldets tecken” (2005). Lilian driver Bokförlaget Alerta och skriver, bland mycket annat, i Tidningen Kulturen.  Nu är hon aktuell med en pendang till  dokumentärromanen ”Kolonisterna på hjortronmyrarna”, (2010): "Maria Magdalena Mathsdotter - Kungen, samekvinnan och den franske pastorn" som har fått fina recensioner i pressen. Hör mer om boken i det här klippet >>>
Historia & tradition, Politik & samhälle, Resor & geografi

Anti-islamism och EU-skepsis

Idag är Förintelsens minnesdag. På samma sätt som muslimer har ett ansvar att bekämpa våldsbejakande islamism har Sverigedemokraterna ett ansvar att bekämpa högerextremism. Idag när alltfler grupper sprider främlingsfientlighet som i olika former blir accepterad och salongsfähig är utrotningen av dem som upplevs som oönskade människor desto viktigare att minnas. För människovärdets skull.

Den 27 januari 1945 nådde sovjetiska soldater ur 1:a ukrainska frontens 60:e armé koncentrationslägerkomplexet Auschwitz, där 1,1 miljoner människor från Polen, Österrike, Belgien, Tjeckoslovakien, Danmark, Frankrike, Grekland, Holland, Jugoslavien, Luxemburg, Tyskland, Norge, Rumänien, Ungern, Italien, Sovjetunionen, Spanien, Schweiz, Turkiet, Storbritannien och USA hade mördas under drygt fyra år. De flesta offren var judar.

Österrikes FPÖ-partichef Heinz-Christian Strache ligger bakom planeringen av ett nytt europeiskt högerytterlighetsparti tillsammans med belgiska Vlaams Belang, det franska Front National och det bulgariska ATAKA under devisen ”Patrioter i alla europeiska länder förenen Eder”. De högerextremistiska partierna samlar krafter och slår ihop sina påsar inom EU. Potentiella partners är de tyska ”Republikanerna” och Italiens Lega Nord. Och Sverigedemokraterna? De är ju liksom de ovan anförda partierna emot EU, men det kanske inte hindrar dem ifrån att ta emot fraktionsstöd?

Enligt arbetsordningen i EU-parlamentets artikel 29, krävs det 20 medlemmar från fem länder, det vill säga 20 mandat för att få bilda en fraktion i EU-parlamentet. Hitintills har ju just utlänningshatet gjort ett internationellt samarbete omöjligt. När exempelvis den italienska högern hetsade mot rumänska invandrare sade det storrumäniska partiet under Corneliu Vadim Tudors ledning upp samarbetet med ITS (Identitet – Tradition – Suveränitet) i EU-parlamentet i november 2007. Nu har man emellertid sökt och funnit en gemensam fiendebild: Invandrade muslimer och EU-motståendet.

Ett stort problem för extremhögern är emellertid, att de etablerade mittenpartierna i de olika europeiska länderna lägger örat till marken och därefter lägger beslag på extremhögerns invanda slagord. Anti-islamistiska undertoner kan höras från Tysklands CDU/CSU. Från president Nicolas Sarkozy hörs muttranden om en pågående turkinvasion i Frankrike. Men det återstår ändå många potentiella partners, särskilt ses Skandinavien som en bäck med många fiskar i. I Danmark är det populistiska Dansk Folkeparti under ledning av Pia Kjærsgaard en stark kandidat för att inte tala om Sverigedemokraterna.

Men det finns fler; i Portugal det nationella förnyelsepartiet, i Storbritannien ”National Front” eller ”Independence Party” och inte minst ultrakatolikerna i Polen. Deras synsätt passar väl in med Straches, Le Pens och Alessandra Mussolinis. Huvudsaken är väl att dessa länder inte gränsar till varandra, som till exempel Österrike och Italien, annars blir kanske debatten om Sydtyrolen aktuell igen.

Lilian O. Montmar

Författare, skribent i Tidningen Kulturen och driver bokförlaget Alerta

Lilians hemsida: http://home.swipnet.se/Alerta

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.