Ragni Lantz

Ragni Lantz är USA-utbildad journalist med arbetserfarenhet från Ebony och Jet i USA samt Veckoposten och Sändaren i Sverige. Hon redigerade Sveriges Ekumeniska Kvinnoråds tidning ELSA 1990-2005 och har varit aktiv i ekumeniska kvinnosammanhang lokalt, nationellt och på Europanivå, bland annat som ordförande för Ecumenical Forum of European Christian Women.    
Kultur & språk, Personligt & livsåskådning

Billiga men värdefulla nöjen

Jag upphör inte att förundras över det kulturutbud som Stockholm bjuder på. Och då menar jag inte den avgiftsbelagda kulturen – som väl inte alltid är värd sitt pris – utan alla dessa gratisevenemang! I helgen har jag avnjutit en halvtimmeslång föreläsning av författaren Lasse Berg i en av stadens bokaffärer och en dubbelt så lång men lika intressant samling med Ylva Eggehorn.

Lasse Berg framträdde i en bokhandel och även om det var ett PR-jippo för hans senaste bok så trollband han oss åhörare med en svindlande exposé över människans utveckling under sex miljoner år. Ylva Eggehorn berättade om sitt liv och författarskap i en betydligt mer intim och avslappnad miljö på Oscarshemmet på Östermalm och hon bjöd verkligen på sig själv, precis som kollegan Berg.

Sådana här möten väcker ju dessutom ens läslust. Men man måste inte lägga ut pengar på signerade ex av författarnas alster. Det finns lokala bibliotek, tack och lov!

Ragni Lantz

är USA-utbildad journalist med arbetserfarenhet från bland andra Ebony och Jet i USA samt Veckoposten och Sändaren i Sverige.

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.