Ulf Nilson

Ulf Nilson, född 1933, är (enligt egen uppfattning) Sveriges äldste i bruk varande journalist. Han är krönikör i Expressen, Världen Idag, Nordstiernan och New York (på engelska). Han har skrivit ett 40-tal böcker, bland de ”Ulf Nilson: Utrikeskorrespondent” och ”Sverige: Sluten anstalt”. Han bor på Franska Rivieran och ibland på Värmdö.

 
Kultur & språk, Personligt & livsåskådning, Politik & samhälle

”Det är skönt att bli gammal. Att vara ung var för jävligt…”

Det är skönt att bli gammal. Att vara ung var för jävligt… Så skrev en av våra mest lysande författare, Hjalmar Söderberg, en gång, men då hade han definitivt inte upplevt Sverige efter – ska vi säga – 60-talet. Det har däremot jag. Och min uppfattning är att Sverige är ett intensivt ungdomsfixerat land, där vi äldre anses som en belastning, en avfallsprodukt, något slags skit som bör elimineras.

Mina kvalifikationer för att skriva det här inlägget är följande. Jag är 78 år gammal. Jag växte upp i Sverige som jag lämnade vid 30 års ålder. Sen har jag bott i USA och Frankrike, där vi bor nu, men, både före och efter 30-årsdagen, rest världen runt – inklusive i födelselandet (där detta skrivs i Stockholms underbara skärgård, där vi har en extra bostad).

Jag jobbar fortfarande och just därför är det här en av de vanligaste repliker jag möter: ”Varför lägger du inte av? Ge plats åt någon yngre”.

Jag brukar svara (när jag gitter) att den som säger så tyvärr är en idiot. Jag jobbar, tjänar pengar – o c h spenderar dem. Därmed ger jag jobb åt killen eller tjejen på systemet där jag köper mitt gin, till taxichauffören, klädhandlaren, och (Ja, det med!) skattemasen. Kort sagt är jag produktiv och därmed nyttig. Om jag istället sitter i ett hörn och tjurar är jag mindre nyttig, helt klart.

Utan att vara särskilt stingslig av mig kan jag tillägga att äldre människor väldigt ofta råkar ut för att yngre personer kanske lyssnar till deras inlägg i en diskussion, men gärna markerar att ja, ja, låt gubbfan snacka av sig så får vi som r ä k n a s framföra våra åsikter efteråt. Man tar för givet att äldre personer inte har något att bidra med: de står utanför verkligheten.

Ja, jag vet att jag drar till hårt. Jag gör det därför att jag har tröttnat på Sverige och svenskarna och deras fördomar gjutna i cement. I Frankrike som, liksom Sverige, är ett land bundet av ett otal regler bemöts äldre personer i allmänhet med stor artighet. Inte nog med det: man lyssnar till dem och argumenterar med dem. För, emot eller mitt emellan; ja, som den gamle vore en jämlike, en helt riktig människa som man varken bör snedställa eller fjäska för.

Det är på samma sätt i USA, bara mer så. Jag vet att jag drar på mig visslingar och burop när jag skriver det jag nu tänker skriva. Men ok. I USA mäts jämlikheten – som så ofta i Sverige – i kronor och ören. Tiggaren på gatan säger inte, som i Sverige: Där går en rik jävel. Troligen har han väl fuskat med skatten. Istället blir det: Där går en som har blivit rik. Det ska jag bli i morgon.

Man tar förgivet att lyckan skiftar, ibland åt rätt håll, ibland åt fel. Men ingen är för alltid inboxad i samma hörn, förväntad att ”veta sin plats”. Istället ser man samhället och – om jag vågar säga det – människolivet som ett dynamiskt skeende. Allt förändras ständigt och så länge det finns förändring, finns det hopp. Varför starta en ny bisniss när man är 75?

En bättre fråga är: Varför inte?

Ulf Nilson

Journalist och författare

Kommentarer
 • Rolf Nilsson säger
  Inlagd 2011084

  Som mogna frukter förväntas vi gamlingar falla ned från kunskapsträdet som fallfrukt och ruttna bort i den krassa verklighetens höst. Blott naturens gåtfulla värld har förstånd att ta tillvara vårt förbrukade liv. Varje generation vill lösa världens problem utan inblandning av tidigare generationers erfarenheter, så har verkligheten blivit Ulf.

 • 23 år gammal säger
  Inlagd 20110816

  Ja varför inte! Vi är ju all unga i våran hjärtan och som alla andra oavsett ålder har vi drömmar och ambitioner.

  Jag vill se mer av er som byggt upp vårat samhälle och kunskapen och vissheten vill jag ta del av!

 • 47 år gammal säger
  Inlagd 2013087

  Det känns inget vidare att bli gammal! Trötthet, ont, övervikt, obefintlig sexlust, krämpor, ensamhet (inga barn eller familj eller kontakt med släkt. Oro inför framtiden, återkommande funderingar på ”döden” och hur man kommer att dö (om man blir ihjälslagen, blir sjuk eller får dö naturligt), om det kommer att göra ont att dö, var ska liket sedan begravas osv. Min livserfarenhet och visdom är det enda positiva med att bli gammal. Förtidspensionerad överviktig herre på 47 år… hmmm… vad fan ska man göra nu då? Lever själv med min hund och katt sedan många år… tillvaron är långrandig… känns som man lever i ett slags ”dödens väntrum” (känns helt meningslöst) jävla ekorrhjul det här; äta sova skita. Nä fy fan säger jag! Livet som kunde varit underbart…har blivit till ett helvete pga Sveriges psykopat politiker, sadistiska myndigheter, ja rent ut sagt; alla ondskefulla och elaka människor.

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.