Lilian O. Montmar

Lilian O. Montmar är författare och född i Stockholm.  Hon har bland annat skrivit ”Solnedgången kan ingen ta ifrån mig”, 2008, som är den tredje fristående delen av en trilogi, som inleddes med ”Hedersmannen” (2003) och ”Födda i våldets tecken” (2005). Lilian driver Bokförlaget Alerta och skriver, bland mycket annat, i Tidningen Kulturen.  Nu är hon aktuell med en pendang till  dokumentärromanen ”Kolonisterna på hjortronmyrarna”, (2010): "Maria Magdalena Mathsdotter - Kungen, samekvinnan och den franske pastorn" som har fått fina recensioner i pressen. Hör mer om boken i det här klippet >>>
Historia & tradition, Personligt & livsåskådning, Politik & samhälle, Resor & geografi

Det brunaktiga Östeuropa

Välkommen hem! ropar grannar och vänner, när jag kommer in genom porten till min gamla lägenhet i Wien. Men det känns inte längre så ärligt och välkommet. På vägen ”hem” har jag nåtts av ett helt annat budskap: Mantran som ”Ausländer hinaus” och ”Fuck the niggers” förkunnas med stora svarta bokstäver på murar och brofästen överallt i den gamla metropolen.

Stora hakkors pryder husväggar och portar. Ingen klottersanering här inte! Vännerna säger sig inte längre höra sitt eget språk talas på bussar och i spårvagnar. De tror sig fortfarande vara på semester i Anatolien. ”Snart tvingas vi bära burka också”, stönar min väninna och stirrar tomt framför sig.

Hon fruktar en upprepning av gamla tider under det osmanska väldets ok. Efter 1878 tvingades ju osmanerna lämna Bosnien-Hercegovina till habsburgsk förvaltning och de nya nationerna skapades. Är det därför Österrike motsätter sig ett turkiskt medlemskap i EU? Akademikerna talar om invasionen av främmande element i universitetens hörsalar, där de egna studenterna inte längre får plats, och om den hotande islamiseringen. ”Vanligt folk” ser sina gamla traditioner hotade.

Jag slår upp dagstidningen: I den lilla saxiska staden Mügel jagar högerextrema ungdomar åtta indier och slår dem gula och blå medan polis och ”vanligt folk” tittar på. Borgmästaren säger att det inte handlar om rasism. I Ungern har det bildats en ungersk paramilitär rörelse, då ”den ungerska själen” hotas och måste försvaras.

I Bulgarien drar hundratals romer genom gatorna efter rykten om att romer har blivit angripna av skinheads i sitt bostadsområde. En vecka senare slår ”äkta bulgarer” ihjäl en romersk pojke. Ett litet nationalistiskt parti proklamerar grundandet av en anti-romersk-militär rörelse. EU har ställt hårda krav på Bulgarien och Rumänien att integrera sina romerska minoriteter. I Ryssland, Polen, Rumänien, Slovakien och Tjeckien stärks högerradikalismen och främlingshatet. Det före detta Östeuropa var rött, nu skiftar det i bruna nyanser. Efter kommunismens fall övertog konservativ-nationalistiska partier makten och den undertryckta nationalismen vällde ut som en lavaström över land och folk.

Orsakerna är kända. Liksom tyskarna efter fredsfördraget i Versailles behövde sina syndabockar, behöver förlorarna efter övergånge­n till marknadsekonomi och globalisering sina, och deras frustration riktar sig mot den Andre, mot judar, romer och asiatiska låglönearbetare. Totalitärt styrda samhällen omhuldar vanligtvis inte traditioner som likhet inför lagen, konflikthantering och respekt för minoriteter. Ett bevis på detta är, att det forna Västtyskland har lyckats bearbetat sin historia, medan det fortfarande inte har skett i det forna Östtyskland och då menar jag inte bara de brutala ungdomsgängen, som hotar folk på gatorna.

En förklaring är förstås den höga arbetslösheten. Unga, starka armar saknar arbete och adrenalinet flödar. ”Vanligt folk” anser inte främlingsfientligheten vara så allvarlig, ”Ausländer hinaus” säger folk lite hur som helst, utan att anse sig vara rasister. Högern, som numera politiskt befinner sig i samhällets mittenfåra, bildar ungdomsföreninga­r och planerar för framtiden.

Österrike hade sin Jörg Haider. Mycket har förbättrats, men chefen för riksdagspartiet (Frihetspartiet) FPÖ, Heinz-Christian Strache, som visat sig ha haft ”kontakter” med tyska nynazister, skördar nya framgångar. Han ställde upp som borgmästarkandidat i Wien i höstas. Tursamt nog vann han inte. För SPÖ, socialdemokraterna, som samregerar med ÖVP, kristdemokraterna, står främlingsfientligheten heller inte på dagordningen. Dagens samtalsämne handlar istället om neutralitetsfrågan och EU-medlemskapets vara eller icke vara. Auktoritärt, nationalistiskt tankegods är alltså fortfarande en faktor i Österrike!

Jag frågar mig: Vart är Europa på väg?

Lilian O. Montmar

Författare, skribent i Tidningen Kulturen och driver bokförlaget Alerta

Lilians hemsida: http://home.swipnet.se/Alerta

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.