Rolf Nilsson

Rolf Nilsson är född 1938. Han har driftteknikerutbildning och har i huvudsak arbetat med kraftproducerande anläggningar, högspänningsställverk och vattenmagasinsregleringar. Före sin utbildning startade han sitt arbetsliv inom utrikessjöfarten redan vid 15 års ålder. Rolf har tidigare bloggat på den egna bloggen http://blogg.op.se/bergrolf/ men nu har vi rekryterat honom till Seniorbloggen.
Politik & samhälle

Dyra morötter och stängda dörrar

Att som gammelbloggare sätta sina funderingar på pränt när det gäller våra politikers olika turer i riksdag och regering är egentligen slöseri med dyrbar tid om det nu finns någon dyrbar tid för oss pensionärer.

Det mesta har ju säkert sagts och skrivits, om än i olika varierande intressanta tappningar och särskilt då om våra penningtörstande politiker. Från svensk sida talas det ofta om korrumperade länders olika förfall och man undrar om det bara är så att vi i Sverige kanske är världsbäst på att själva dölja den ekonomiska korruptionen. Vi som varit med en tid märker ju hur Sverige har förändrats och att den ekonomiska girigheten inte längre bara gäller i våra företagstoppar utan nu även bland våra folkvalda politiker på alla plan och som själva har satt i system att ta onormalt bra betalt för sina politiska tjänster. Det är ju en ekonomisk morot som man garanterat sig själva och alltid har oavsett hur det går med politiken. Går det riktigt illa kan man bli mångmiljonär med automatik som när en del av våra socialdemokratiska ledare på senare tid med glädje lämnade sina platser till förfogande för att efterträdas av nya ekonomiska påläggskalvar som herr Juholt.

Man kan inte beskylla honom för att vara en mästare på att försöka dölja sitt penningbegär och varför han inte är det finns väl olika uppfattningar om. Vår nuvarande finansminister Anders Borg har vid flera tillfällen uppmanat banker och storfinansen att hålla igen med sina bonusar för att det sticker i ögonen på vanligt folk och man undrar om detta uttalande är en av prislapparna för att få kalla sig Sveriges nya arbetarparti och om han lever som han lär. Trots allt kanske Anders ändå har en röd tråd som leder honom tillbaka till Gunnar Strängs och Tage Erlanders hedersamma ekonomiska politik, han kanske är en vilsekommen ledare som hamnat fel i politiken och hellre skulle vilja vara socialdemokrat på riktigt. Det tidigare så klarblåa högerspöket har alltmer antagit en rödlila färg och man blev därför förvånad när Juholt öppnade sin dörr för att bjuda in de rödlila som sparkade igen den öppnade dörren ganska bryskt, synd. Men så är det i politiken, annars vore det väl inte politik.

I samband med att Birgit Nilsson-priset delades ut i veckan som gick till den världsberömde dirigenten Riccardo Muti talade han om musikens förenande krafter i sitt tacktal. Han menade att politiken skapar splittring och söndrar människan i sina beslut och så har det ju faktiskt alltid varit. Men alla är ju tyvärr inte så musikaliska att de kan tillgodogöra sig den klassiska musikens känsliga toner utan lyssnar hellre till den mer lättsamma marknadsmusiken. Människan vill heller inte lyssna för länge i dag, särskilt inte politiker som hellre lyssnar på varandra.

Till sist ett par bilder från jämtlandshösten som snart övergår i vinter.

 

 

Rolf Nilsson

Har bakgrund som drifttekniker och arbete inom utrikessjöfarten. Tidigare bloggat på egna bloggen: http://blogg.op.se/bergrolf

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.