Rolf Nilsson

Rolf Nilsson är född 1938. Han har driftteknikerutbildning och har i huvudsak arbetat med kraftproducerande anläggningar, högspänningsställverk och vattenmagasinsregleringar. Före sin utbildning startade han sitt arbetsliv inom utrikessjöfarten redan vid 15 års ålder. Rolf har tidigare bloggat på den egna bloggen http://blogg.op.se/bergrolf/ men nu har vi rekryterat honom till Seniorbloggen.
Personligt & livsåskådning, Politik & samhälle

Eu-fanten

Eu-fanten har haft och har bråda dagar för att försöka täta den läckande europeiska kassakistan och vädjar nu om solidaritet inom Eu-fantens rike.

Från början var det så att de länder som misskötte sin ekonomi skulle straffas och tas i örat, alltså samma åtgärder som man i dag efterlyser men i en annan förpackning.

De stora medlemsländer som i dag gnäller över de mindre ländernas slösarekonomi hade vad jag och många minns själva skakiga ekonomier utan att någon sa ifrån, så vad som gäller inom Eu-fantriket kan vara svårt att förstå. Nu vädjar man alltså om samling vid kollektbössorna för euromedlemmarna och även för dem som har varit kloka nog att stå utanför eurons problematiska valuta. Underförstått låter man också påskina att om alla utomstående fans inte bidrar med nya pengar så kommer de att isoleras från oss som tar ansvar för Europas ekonomiska framtid. Storbritannien var kloka nog, gick in i sin egen kammare och stängde dörren om sig även om de nationella Eu-fantfansen gnällde över den visade brittiska snålheten. Att fråga utbölingen Norge om bistånd skulle vara en besk medicin även för en Eu-fant.

Fredrik Reinfeldt tog ju som bekant med sig den heta kollektbössan hem till det avlånga kuperade landet Sverige för att visa upp den inför Sveriges riksdag. Vad han står i frågan är en aning oklart men han påpekade i all ärlighet om att vår folkomröstning i eurofrågan står fast men man kan ju aldrig vara säker på vad som kommer ut av politiken i slutändan. Kanske blir det ändå så att svenska skattebetalare får vara med och betala för andra länders överkonsumtion och dåliga statsaffärer, att vi tvingas ta till oss en väl inlindad utpressning och inte vågar säga ifrån när det väl kommer till kritan. Fast Carl Bildt sa ju ifrån gällande sanktioneringfrågan för diktaturen Syrien, men det kostade ju inte särskilt mycket och Bildt gillar ju att ha lite drag om sig och sin person. Hans retorik är hans bästa vapen, han är rentav en retorikens Picasso. Fast nu har det seglat upp en väl så vältalig konkurrent i det nationella politiska stallet, nämligen Gustav Fridolin. Han tycks ha samma pondus och kunnighet som Bildt, så vad månde det bliva av denna vältaliga unga politiker, troligen en tillgång för svensk politik.

Politiska elakheter i all ära men nu när julen står för dörren så får man väl varva ner lite och försöka lura sig själv att se det lite ljusare i tillvaron. Fast tanken på det till vissa delar misskötta vårdsverige finns ju alltid närvarande och man undrar varför man aldrig tar krafttag för att få ett slut på alla missförhållande, där sparpaketen tycks vara en ekonomisk kronisk sjukdom som ingen vill försöka få bot på. Alla våra åtaganden i världen, i Eu-fantens rike är givetvis viktigare för dem som vill synas och som redan själva har mer än vad de kan förbruka under sin livstid. Grundorsaken till varför det ständigt delas ut sparpaket inom vårdsverige får vi sällan eller aldrig upplysning om, utan det stannar oftast vid att vi är för många gamlingar och för lite skatteintäkter. Så enkel är givetvis inte problematiken kring det minst glamourösa politiska uppdraget som vårdsverige är och har blivit. Vård och omsorg måste ju få kosta och inte vara en ”mjölkko” för riskkapitalister.

Till sist, det får bli några vinterbilder från glesbygdsjämtland denna gång.

 

Rolf Nilsson

Har bakgrund som drifttekniker och arbete inom utrikessjöfarten. Tidigare bloggat på egna bloggen: http://blogg.op.se/bergrolf

 

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.