Katinka Kant

Katinka Kant är frilansande journalist. Hon har skrivit för Residence sedan tidningens start och skriver också för Plaza, Plaza Interiör, Gods & Gårdar, Filter och RUM. Hon skriver om konst, design och intressanta hem vilket även är hennes ämnen på Seniorbloggen.
Historia & tradition, Kultur & språk, Personligt & livsåskådning

Falskt eller äkta?

I natt drömde jag om Pablo Picassos målning Guernica och det är kanske inte så konstigt med tanke på vad som händer i bland annat Libyen. Men målningen såg i min dröm inte riktigt ut som Picassos och jag började tänka på att det där med äkta konst eller ett falsarium är en klurig fråga.

Den kanske mest kände förfalskaren är holländaren och konstnären, Han van Meegeren, verksam före och omedelbart efter andra världskriget. Han kände sig missförstådd av konstetablissemanget och bestämde sig för att hämnas genom att förfalska 1600-tals mästaren Jan Vermeers målningar. Han lurade framstående konstforskare som bedömde verken som original från tidigt 1600-tal. Genom Han van Meegerens egen förmedling hamnade hans förfalskning av Vermeers ”Kristus och äktenskapsbryterskan” i Hermann Görings samling.

När det upptäcktes dömdes van Megeeren till fängelse, men inte som förfalskare utan som kollaboratör. Expertisen trodde honom inte när han försäkrade att det var han som gjort målningen och förmedlat den, och inte hade ett dugg med nazisterna att göra. För att bevisa sin oskuld och att det var han som var upphovsman till målningen bad han om färg, penslar och duk och målade sig ut ur cellen med ett nytt verk i 1600-tals stil.

Jag tänker på intet sätt försöka måla mig ur min dröm men jag tänker blogga om mina konstupplevelser när jag sett något som gjort mig glad, förvånad eller arg.

Katinka Kant

Frilansjournalist inom konst och design

Kommentarer
 • Rutger Vahl säger
  Inlagd 20110531

  Dear Katinka, I would like to get in touch with you. Can you please send me an email? I am a Dutch journalist and working on a book. Someone gave me your name. Kind regards, Rutger. I don’t know if you can see my emailadres, if not, please email me at rutgervahl@gmail.com

 • Rebecca säger
  Inlagd 20110531

  Hi Rutger!

  Katinkas emailadress: katinka.kant@telia.com

  /Rebecca, editor Seniorbloggen

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.