Ulf Persson

Ulf Persson är skribent och författare. Han har en fil.mag. i svenska, engelska och historia. Han är bloggare, dels här på Seniorbloggen och dels på den egna bloggen www.ulfpersson.wordpress.com. Han kommer från södra Sverige men är just nu bosatt i Helsingfors.
Kultur & språk, Resor & geografi

Fönstret mot gården

Morgon i Kottby. Helsingfors. Damen med det gula köket har ännu inte vaknat. Det har däremot hennes granne. Hon dansar runt i köket, kastar en lång halsduk om halsen och far sen i full fart nerför trapporna.

Den unge mannen på tredje våningen sitter redan vid sin dator. På gården blåser en man med hjälp av en högljudd maskin löv från en punkt till en annan. En äldre kvinna går över gården med en hund. Skolbarn är på väg till skolan. Alla har ryggsäck på ryggen. Någon går ensam.

Det finns en känd film av Hitchcock från 1954 som heter Fönstret mot gården (Rear Window), där James Stewart spelar en fotograf som brutit benet. Han ägnar nu dagarna åt att spionera på sina grannar. Så småningom blir han övertygad om att en av dem begått ett mord. Slutet är riktigt spännande då mördaren (det finns en sådan!) kommer på vem det är som spionerar. Tänker på den här filmen nästan varje dag. Grannarna – och vi – har inga gardiner.

Något liknande – att man råkar se något oväntat och dramatiskt – inträffar också i Agatha Christies deckare 4.50 från Paddington. En äldre dam sitter på tåget och råkar för ett ögonblick titta in i en kupé på ett annat tåg. Hon ser ett mord. Skakad berättar hon om saken för sin väninna Miss Marple. Denna tror henne. Det gör däremot inte polisen. Miss Marple tar då själv hand om fallet. Tänkte på den här historien tidigare i höstas när jag tog tåget just från Paddington. Tåget tog mig ner till sydväst – till Devon, Agatha Christies hemtrakter. Inget konstigt hände under resan. Inget mord. Besöker ett par dagar senare Agatha Christies sommarhus Greenway vid floden Dart. Här bodde hon varje sommar under många år, och här utspelas också ett par av hennes deckare. Bland annat hittar man ett lik i båthuset. Själv hittar jag båthuset men inget lik. Jag är besviken.

Kväll i Kottby. Grannarna ser på TV, sitter framför sina datorer, lagar mat. Alla är hemma. Ljus tänt över allt. Med ett undantag. Hos damen med det gula köket är det fortfarande mörkt. Funderar på detta. Funderar på vad som kan ha hänt. Tänker på Hitchcock och Agatha Christie. Sen fattar jag ett beslut. Imorgon kommer gardinerna upp!

 

Ulf Persson

Skribent, bloggare och författare

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.