Bertil Allard

Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Kom 1975 till landstingsägda LIC som divisionschef för handikapphjälpmedel. 1983-1996 anställd som VD i Camp under amerikanska ägare. Blev 1996 egen företagare genom att köpa loss Camp Scandinavia. Lämnade 2006 över företaget till yngste sonen och köpte Hörsam som han ägde och var styrelseordförande i 2006-2013.
Medicin & hälsa, Politik & samhälle

Fortsatt åldersdiskriminering i svensk hörselvård?

Den 16 september 2010 skrev jag ett inlägg på Seniorbloggen där jag beskrev hur ordinationsanvisningarna inom hörselvården i Skåne var utformade för att missgynna äldre. Om någon trodde att livet förändrats på den här fronten under det senaste året, får jag göra er besvikna. Den 2 augusti kunde man på P4 i Blekinge höra hur man arbetar inom hörselvården där. Så här berättade man:

Landstinget Blekinge ger information till sina patienter som har en hörselskada om de vanligaste hjälpmedlen som finns till deras hörapparater. Man riktar olika information till olika grupper. För barn, ungdomar och yrkesarbetare får information om moderna tekniska hjälpmedel som är anpassat till vårat tekniska levnadssätt som vi har i dag. Och äldre får information om enklare varianter.

Om du inte tror mig kan du lyssna på eländet:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=4624763

Själv brukar jag i sådana här sammanhang byta ut ordet ”äldre” mot ”invandrare” eller ”kvinnor” för att höra hur galet det låter och undra varför den som uttalade sig inte prövat samma sak. Att Hörselvården i Blekinges riktlinjer ger bra resultat kan man också få höra i reportaget.

Karlshamnsbon Ingalill Vigren har själv en hörselskada och hon har träffat många äldre som är helt oinformerade. Ingalill Wigren tror inte att man som äldre blir serverad information om moderna hjälpmedel från landstinget.

– Ja, man måste ju fråga själv. För de går ju inte och säger till mig, behöver du inte ha det en väckarklocka, behöver du inte ha något extra till telefonen, det tror jag aldrig de skulle säga, säger Ingalill Wigren.

Är det inte dags för SPF eller PRO att göra en DO-anmälan. Vad säger Blekinges politiker om sina riktlinjer?

Bertil Allard
Har arbetat med handikapphjälpmedelsföretag nästan hela livet och är Styrelseordförande i Hörsam.

Kommentarer
Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.