Alexandra Charles

Alexandra Charles, för många mest känd för sina år som driftig och framgångsrik nattklubbsinnehavare, arbetar sedan 1998 mer än heltid som ordförande i 1.6 miljonerklubben. Organisationen grundades av Alexandra när hon blev medveten om de orättvisor som råder inom vården och hur mansdominerad forskningen är. Klubben är idag landets största kvinnoförening som skapar opinion, påverkar makthavare och utövar press på politiker och myndigheter. På senare år har Alexandra och klubben också engagerat sig i äldrevården.
Medicin & hälsa, Sport & fritid, Teknik & media

Gå för ett längre, friskare liv!

Vi i 1.6 miljonerklubben har alltid vurmat för att man ska röra sig mer. Jag läser på EU:s svenska hemsida att 78 procent av deras läsare anser att vi bör ha rätt att arbeta efter pensionsåldern. Toppen!

Det har vi kämpat för länge. Vi är många som har svårt att föreställa oss ett liv utan någon form av arbete. Hur, i vilken form eller antal timmar är saker som givetvis måste diskuteras och anpassas efter var och en. Men att fortsätta arbeta kräver också att vi orkar rent fysiskt. Här har vi själva ett ansvar att hålla oss i form. Åldern är inget hinder för att vi kan hålla oss i bra fysisk form. Det handlar inte om hårdträning, mer att komma bort från allt stillasittande.

Stillasittande är en hälsofara, det har vi nu svart på vitt i en ny australiensisk studie och det gäller även den mest vältränade. Stillasittande är en egen riskfaktor. Även för den mest vältränade med lågt BMI. Sitter du mer än 11 timmar under dagen är risken att dö i förtid 40 % högre än om du bara sitter fyra timmar, visar den australiensiska studien och lika intressant: Att sitta mindre än fyra timmar per dag jämställs med att gå på gym fem timmar i veckan och sedan ta det lugnt!

Vi i 1.6 miljonerklubben har alltid vurmat för att alla borde promenera mer. Samtidigt som motionerandet ökat har ju vardagsrörelsen minskat. Men nu ska det bli ändring på det! Alla kan ladda ner vår nya gratisapp ”Gå för hjärtat” till din telefon. Och det smarta med den är att du inte bara själv ser hur långt du går, du hjälper då också till att samla in pengar till forskning om kvinnors hjärta. För du vet väl att hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken hos kvinnor! För varje kilometer du går (som alla går) skänker Becel 1 krona. Vår målsättning är att nå 500 000 kronor så ladda ner appen och häng med på vår vandring runt jorden!

Det rimmar också bra med temat för EU:s äldreår – Aktivt åldrande. Det är bra för oss alla att vara aktiva under hela livet. Träna hjärnan och träna kroppen, men gå inte ut för hårt. En rask promenad duger alltså som vi nu har fått svart på vitt, mycket bra!

 

Alexandra Charles

Ordförande i 1.6 miljonerklubben

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.