Lotta Lewenhaupt

Lotta Lewenhaupt var redaktionschef på ELLE Interiör från starten 1993 fram tills nu. Hon är också författare och föreläsare och har arbetat som modejournalist sedan slutet av 1960-talet. Mellan 1971–1990 skrev hon krönikan ”Det allra senaste” i Damernas Värld, vilket gjorde henne berömd i Sverige. Hon har skrivit böcker – exempelvis Modeboken 1900–2000 (Prisma, 2001) och Bilden av Modet (Bokförlaget Arena 2009).
Kultur & språk, Mode & stil, Teknik & media

Galet bra mansmode?

Med dagstidningen International Herald Tribune kommer en gång i månaden bilagan Style Magazine som jag just den här gången blev speciellt begeistrad över. På det skönt fåordiga omslaget står det bara ”Mad Men, Men’s Fashion Fall 2010” och killen på bilden ser ut som en skäggig Don Draper – rollfiguren i tv-serien Mad Men. Jag känner mig faktiskt som en idiot: hur kunde jag missa det? Att Mad Men-syndromet självklart skulle fortplanta sig?  Jag, som ändå roar mig med att spåra trender och koppla ihop dem med årgångar och inredning, borde ju veta bättre. Men här och nu måste jag erkänna att jag inte ”fastnade” för Mad Men hur skickligt genomförd tv-serien än är. Jag minns mitt 60-tal så väl att jag irriterade mig på små felaktiga detaljer (kläder, frisyrer, drinkar, kontorslampor!) så till den grad att jag slutade följa serien efter två avsnitt. Jag glömde helt att en ny generation kunde bli ”hooked” på tonen och stilen. Jag borde som sagt vetat bättre.

När jag bläddrar igenom IHT:s Style Magazine blir jag väldigt medveten om hur mycket rapporteringen om herrmode förändrat sig på några få år. Nu är det hur viktigt som helst. Såklart så hör snudd på nördiga ”koftor” och figurslimmade kavajkostymer ihop med Tom Fords film A Single Man och lika självklart Mad Men. Allt är ju retromode och vintage style nu, inte bara för kvinnor. På damsidan är det kamel som är den största trenden, på herrsidan är det grå flanell vilket för övrigt även kan synas i nya ”modefilmer” som Wall Street II. ”Klassiska plagg i vackert snitt gör att man i första hand lägger märke till mannen, inte kläderna”, påstår filmens kvinnliga kostymör Ellen Mirojnick. Kanske är det så. Men mest både och. Både heterosexuella och homosexuella män är nämligen lika roade av kläderna som männen i dem. Och den där slimmade kostymen är idag både mäns och bögars motsvarighet till 80-talets kvinnliga powersuit.

Min analys är därmed att vi genusmässigt så att säga har ”hunnit ikapp varandra” och är förunderligt jämlika vad gäller kostymer. Killen på Style Magazines omslag är för övrigt Stephen Dorff som spelar huvudrollen i Sophia Coppolas nya film Somewhere. Och självklart har han ett ”reklambyråkille-utseende” à la 60-tal.

Lotta Lewenhaupt
Redaktionschef på Elle Interiör, författare & föreläsare med 1900-talsmode som specialitet, bloggar även om mode och design på Elle Interiörs hemsida Här kan ni bland annat läsa en recension om utställningen ”Fashion – modefotografi genom tiderna” som visas på Fotografiska till och med 2/1.
Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.