Sylvia Vrethammar

Sylvia Vrethammar, född 22 augusti 1945 i Uddevalla, är sångerska. År 1969 fick hon spela in sin första LP, Tycker om dej, som blev en framgång; titelmelodin hamnade på Svensktoppen. 1970 var hon värdinna i det populära TV-programmet Hylands hörna. Sylvia kom så småningom att fastna för de sydamerikanska rytmerna efter att ha ställt upp i en musiktävling i Rio de Janeiro. 1973 spelade hon in låten Eviva España som gjorde stor succé i både Sverige och internationellt. Den engelska versionen såldes i närmare en miljon exemplar och låg på engelska hitlistan i sammanlagt åtta månader och nådde en mycket hedervärd andra plats som högst, vilket gav Sylvia en plats i Guinness Rekordbok. Fyra gånger har hon medverkat i den svenska Melodifestivalen, senast 2002 med låten Hon är en annan nu. På senare år har hon samarbetat med jazzpianisten Jan Lundgren och hans trio och 2006 gav de ut albumet "Champagne", som spelades in hemma i Sylvias vardagsrum. 2010 medverkade Vrethammar på Kristian Anttilas skiva "Svenska Tjejer", i låten "Magdalena (Livet före Döden)" Sylvia har en bredd som spänner från schlager, jazz, swing, till visor och samba.
Personligt & livsåskådning

Glad Valborg!

Jag hittade ett urklipp från en gammal dagstidning (år 1997) som handlar om konstnären Olle Krantz. Han var då 87 år gammal. Han säger bland annat i intervjun: ”Jag kan känna en sådan otrolig lycka när jag sitter här i min stol, att jag är rädd att röra på mig.”

Något liknande kan jag känna i dag och är euforisk över att få växa in i livet med intressanta erfarenheter som blandas med framtidsplaner, utmaningar och tanken att leva dagen- inte som om det vore den sista – utan den första!

Olle Krantz, som levde och verkade på Visingsö, uttryckte också följande: ”Om man är lycklig orkar man bära mycket. Om man är andligt frisk så är man stark. Styrka behövs för att leva i det kaos som är i dag.”

Till sist ett citat från den tänkvärda boken” Meningen med livet: ”När du gillar det du håller på med kan du kasta av dig täcket varje morgon i glad förväntan inför den nya dagen.”

Jag önskar alla en strålande Valborg! Frys lite om fötterna, men bara lite…

 

Sylvia Vrethammar

Sångerska

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.