Merete Mazzarella

Merete Mazzarella har bland annat varit professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och är hedersdoktor vid Uppsala universitet. Hon debuterade som författare 1979 och har kallats “en av Svenskfinlands viktigaste skribenter”. Merete är fortfarande verksam som författare, kolumnist och föredragshållare. Hennes senaste bok är “Resa med rabatt. Om konsten att vara pensionär” (Forum).
Kultur & språk, Politik & samhälle, Teknik & media

Fem råd till smärtfri pensionering

Nån vecka efter att Resa med rabatt kommit ut blev jag uppringd av en finsk kvällstidning som ville att jag skulle ge fem råd om hur man kan förbereda sig för sin pensionering. Jag blev en smula tveksam för egentligen vill jag hellre resonera än ge råd men så här svarade jag:

- Välj gärna att gå i pension när semestern ska börja. Då övergår semestern ganska smärtfritt i pensionering.

- Se till att du  har vänner, inte bara kolleger. Ett bra socialt nätverk är den faktor som påverkar äldre människors välbefinnande allra mest. Se inte minst till att du också har yngre vänner. Det är dina yngre människor som gör att du inte trögar till dig så du en vacker dag står där och säger: ”Ja, den här veckan kan jag inte träffa dig för jag ska till posten.”

- Planera för att hålla kontakt med kollegerna men träffa dem hellre utanför arbetstid. Om du som pensionär dyker upp på ditt gamla jobb riskerar du att uppleva att du är i vägen.

-  Undvik att börja samla på situationer då du känner dig diskriminerad i egenskap av pensionär. Låt ditt motto vara: ”Var inte kränkt, var glad!”

- Boka inte genast in för mycket program. Många människor som står på tröskeln till pensionering är så  livrädda för att plötsligt inte ha tillräckligt att göra att de genast ser till att få almanackan fylld – ofta med åtaganden som de senare börjar ångra. Det är mycket bättre att ge sig några månader, ett halvår eller varför inte ett helt år att komma underfund med vad det egentligen är du vill göra.

Merete Mazzarella
Författare, kolumnist, föredragshållare, tidigare professor i nordisk litteratur och nu gästskribent på Seniorbloggen

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.