Ulf Persson

Ulf Persson är skribent och författare. Han har en fil.mag. i svenska, engelska och historia. Han är bloggare, dels här på Seniorbloggen och dels på den egna bloggen www.ulfpersson.wordpress.com. Han kommer från södra Sverige men är just nu bosatt i Helsingfors.
Historia & tradition, Personligt & livsåskådning, Teknik & media

Mors strumpor

För rätt många år sen nu köpte vi ett gammalt väggskåp. Det är en fin liten handgjord möbel, som på utsidan pryds av initialerna SD och året 1930.

I många år satt det här skåpet i köket i vårt hus. Efter flytten österut sitter det i förrummet till bastun. När jag igår öppnade skåpet, såg jag något som jag aldrig sett förut. Det står något skrivet med lite barnslig stil ovanför den övre hyllan. Tunt skrivet och med blyerts står det något. Jag sträcker på mig nyfiket och då ser jag. Mors strumpor står det. Då blir jag genast nyfiken! Vem var SD? Vem var mor? Vem skrev? Och hur många strumpor hade mor egentligen? Det är en ganska stor hylla med plats för många par.

Detta hände sig på Mors dag i Finland. Detta är en dag som firas med större allvar och högtidlighet än i Sverige. Presidenten delar ut förtjänsttecken till goda mödrar, och på radion är det timtals med hyllningar av mor med lämplig musik. Det är klart annorlunda.

Annorlunda är också butikernas öppningstider här i Finland, vilket får Maria Wetterstrand att göra ett inlägg i Hufvudstadsbladet. Jag hänger på lite förstrött. Reaktionerna är de väntade. Här ska inga svenskar komma och ha synpunkter! Det är som vanligt. Lite ovänligt, mycket väntat, möjligen ärligt.

Vad gäller ärlighet finns det ingen eller inget som slår min bil. Den talar nämligen om vad den tycker om min körning. När jag kört färdigt visar en display i form av en trappa hur det har gått. Har jag hamnat på nedersta trappsteget innebär det att jag kört som en småländsk raggare i Markaryd på 50-talet. Har jag istället kört föredömligt hamnar jag längst upp. Inte bara det. Det står Excellent. Sist var det så. Det stod Excellent! Då hade jag kört den kilometerlånga sträckan mellan två i livet viktiga storheter – Ikea och kyrkogården! Tänk att komma fram till kyrkogården med ett Excellent! Då får man vara nöjd och då har man väl bara ett problem kvar i livet. Mors strumpor?

 

Ulf Persson

Skribent, bloggare och författare

Kommentarer
 • love säger
  Inlagd 20120531

  Jag måste fråga: hur länge ska du bo i Helsingfors? Är inte det en ganska tråkig stad och Finland ett ganska tråkligt land? Rätta mig gärna om jag har fel. :)

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.