Bodil Jönsson

Bodil Jönsson är fysiker, professor emerita i rehabiliteringsteknik på Certec vid Lunds universitet och hedersdoktor vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Hon har skrivit många böcker, bland andra Tio tankar om tid från 1999, som sålde i 650 000 exemplar i Sverige och översattes till ett 20-tal språk. Tidigare i år släppte hon boken ”När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid”.
Kultur & språk, Medicin & hälsa, Personligt & livsåskådning, Politik & samhälle, Teknik & media

När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid

Vår träff den femte april (bokmingel för min nya bok) börjar så smått att närma sig. Jag ser fram emot den för den kan utgöra en start för sådana förnyande samtal, initiativ och förverkligande som jag hoppas att boken ”När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid” ska medverka till. För min egen del har detta att skriva en bok om att bli gammal i en tid utan fix horisont tvingat fram ett otal nya tankar.

Det finns så många olika vilsenheter kring äldreblivandet, både hos oss själva och hos omvärlden. Vi känner ju helt enkelt inte igen oss i existerande föreställningar om oss. Men samtidigt är missvisande tankemönster svåra att bli av med om vi inte har något framme att ersätta dem med. Ja, som vanligt är det på gränsen till omöjligt att bara ta bort något – vad som behövs är något annat att sätta dit i stället, något som samspelar med både våra livserfarenheter och våra förväntningar på framtiden.

Jag tror att sådana tankemönster måste komma från oss själva. Klarar vi ”bara” att mejsla ut dem och uppamma tankekraften att förnya utvecklingen, både den personliga och den samhälleliga, så kommer det att leda till många samtidiga förändringar.

Lite yttre förhandsinfo: boken kommer från tryckeriet i sista halvan av mars. Korrekturarbete pågår fortfarande… Det blir en bok från Brombergs på cirka 150 sidor med illustrationer av främst Jan Stenmark och Elisabeth Ohlson Wallin.

Vi ses!

PS: Gå gärna till Bertil Rolfs blogg på http://bertilrolf.blogspot.com/ . DS

Bodil Jönsson

Fysiker, professor emerita, hedersdoktor vid Göteborgs universitet samt författare till flera böcker, däribland den uppmärksammade boken Tio tankar om tid. Hemsida: http://www.bodiljonsson.se/index.html

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.