Elon Svanell

Elon Svanell är född 1930 och har sedan 1952 varit verksam som pastor inom Pingströrelsen. Förutom församlingstjänst har han varit engagerad i u-landsarbete och som talare vid konferenser och pastorsseminarier i Afrika, Asien och Sydamerika. Han har tjänstgjort som tolk för åtskilliga utländska talare men också översatt ett 40-tal böcker. Han är fortfarande engagerad i predikotjänst.
Personligt & livsåskådning, Resor & geografi

Nostalgi

Ibland är det en underbar känsla att vara gammal. För det mesta är man upptagen av de svagheter och begränsningar som följer med en hög ålder, men så händer det att man helt plötsligt kan bortse från allt sådant och tänka mycket positivt. Tänka på allt man fått vara med om och fått uträttat som fyller en med en inre glädje och kanske mått av tillfredsställelse.

Nu har jag varit med om två sådana veckohelger. Den ena var i Dals Ed där jag tjänstgjorde som pastor för drygt femtio år sedan. Dit var min fru och jag inbjudna till något som jag kallade ”pensionärssamling för tonåringar”. Det var en grupp av dem som var unga för femtio år sedan som inbjudit till en ”nostalgiträff”, och där samlades ett femtiotal personer från skilda delar av landet för att dela minnen. Det blev liksom en skolträff. Man hade inte setts på ganska många år, men nu kändes det som om det bara gått några år.

Det var här min glädje kom in. De var i tonåren när jag var deras pastor och undervisade i kristendomsskolan samt försökte ge goda råd i personliga frågor. Nu stod de fram här och repeterade vad jag hade undervisat om. Hur kunde de komma ihåg vad jag sagt för femtio år sedan.

När jag var i den tjänsten för ett halvt sekel sedan, tänkte jag säkerligen som många gör i en liknande situation: Ger det något resultat. Går predikningar och undervisning in i deras inre?

En annan nostalgitripp men av något annorlunda slag upplevde jag en veckohelg senare. Min fru och jag tog så ofta det var möjligt med oss våra båda söner på resor, för att de skulle lära sig litet om den stora världen. Kanske det var som ett tack för detta som sönerna i födelsedagspresent gav mig en resa till London, inte bara för mig själv utan för att resa tillsammans med dem. Här bodde vi på det hotell där vi som familj bott på för 41 år sedan, besökte platser och turistattraktioner som vi tidigare besökt tillsammans. Och så blev det förstås besök såväl i kyrka som teater, vilket nästan tillhör en veckohelg i London.

Jag kände mig glad, mycket glad! Och jag önskade att många föräldrar skulle få uppleva samma sak – till exempel en födelsedagspresent där man som äldre på nytt får göra upplevelser man tidigare i livet gjort tillsammans med sina barn.

Elon Svanell

Har bland annat varit verksam som pastor inom Pingströrelsen. Förutom församlingstjänst har han varit engagerad i u-landsarbete och som talare vid konferenser och pastorsseminarier i såväl Afrika och Asien som Sydamerika.

Kommentarer
 • birgitta dahl säger
  Inlagd 20110531

  Elon, så roligt det var att läsa om dina två glada helger.

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.