Tomas Böhm

Tomas Böhm var psykoanalytiker, läkare och författare. Han har skrivit populärfackliga böcker om kärleksrelationen (Kärleksrelationen), om främlingsfientlighet (Inte som vi), fundamentalism (Att ha rätt) och hämnd (Hämnd eller Upprättelse, tillsammans med Suzanne Kaplan). Han har även skrivit romaner som bland andra Fjällturen och Bortresta. Han svarade regelbundet på relationsfrågor i tidningen M-magasin. Thomas Böhm dog i maj 2013 men hans texter här på bloggen finns kvar.
Personligt & livsåskådning, Politik & samhälle, Resor & geografi

På pendeltåget från Älvsjö in mot Centralen

På andra sidan mittgången sitter en blond långhårig kille i 16-årsåldern, med sliten blekt jacka, T-shirt och jeans. Min blick dras dit för att jag hör honom tala med djup basröst.

Mitt emot honom sitter en jämnårig kille med basebollkepsens skärm vänd bakåt, svart T-shirt och svart jacka. Hans röst är något ljusare. Bredvid kepsen sitter en drygt 40-årig man som inte verkar höra till killarnas gäng. När jag hör den blondes röst tänker jag snabbt att ”suck, nu blir jag tvungen att höra deras konversation ända till T-centralen!” Alla mina negativa förväntningar kom dock på skam. Ett intellektuellt kafé breder istället ut sig.

Den Blonde: Romarriket var ju inte en enhetlig makt. I själva verket hade ju generalerna sina egna arméer och utgick från sina egna intressen.

Kepsen: Och det här var ju professionella soldater, som inte mötte gerillamotstånd heller. Idag skulle inte heller Al Qaida kunna möta USA:s soldater i öppen strid, de skulle vara chanslösa.

Den Blonde: Jag undrar vad som motsvarar romarriket idag?

40-åringen: Ursäkta att jag blandar mig i, men den makten skulle idag bara kunna vara katolska kyrkan. Det handlar ju inte alls om religion längre!

Kepsen: Du menar i biblisk bemärkelse, att kunna undervisa om verkligheten?

Den Blonde: Fast religionen använder sig framför allt av svagheten i det mänskliga psyket, att behöva tro på något större i en oviss värld.

40-åringen: Vissa är kanske svaga, eller menar du en allmänt mänsklig svaghet?

Den Blonde: Nej, jag menar nog något som finns i den mänskliga naturen.

Tåget saktar av vid Södra Station. Killarna reser sig för att gå.

40-åringen: Tack för ett trevligt samtal!

Kepsen: Tack detsamma, det tycker vi också.

Och därmed försvann Den Blonde och Kepsen ut i Södra Stations vimmel. 40-åringen satt kvar under fundersam tystnad. Jag gladdes åt att mina negativa förväntningar inte infriats och att det som hade kunnat bli fördomar inte besannats. Utseendet motsvarar inte personen, vilket än en gång hade bevisats.

 

Tomas Böhm

Psykoanalytiker, läkare och författare

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.