Rolf Nilsson

Rolf Nilsson är född 1938. Han har driftteknikerutbildning och har i huvudsak arbetat med kraftproducerande anläggningar, högspänningsställverk och vattenmagasinsregleringar. Före sin utbildning startade han sitt arbetsliv inom utrikessjöfarten redan vid 15 års ålder. Rolf har tidigare bloggat på den egna bloggen http://blogg.op.se/bergrolf/ men nu har vi rekryterat honom till Seniorbloggen.
Historia & tradition, Politik & samhälle, Resor & geografi, Sport & fritid

Parfymerad löftesluft?

Så har det blivit nystart för Centerpartiet med den unga rappa Annie Lööf som ny partiordförande. Det gamla bondeförbundspartiet har med dagens blockpolitik fått finna sig i att krympa oroväckande för att få plats i ett allt trängre politikerstall. Jag kommer att tänka på vissa grodarter och fågelarter som blåser upp sin storlek med luft när någon fara uppenbarar sig.

Så småningom lär Annie stöta på en del nålstick och en hel del av luften lär pysa ut och visionerna antar mer normala proportioner. Centern har under lång tid svikit den svenska glesbygden som Annie nu säger skall få en nystart, så i all artighet får man väl citera ordspråket ”bättre sent än aldrig”.

Det finns ändå anledning att i tvivla, efter mina 40 år i Norrlands inland har jag fått uppleva en dramatisk avvecklingstakt av alla möjligheter till utveckling samtidigt som de lokala naturresurserna inte i någon större utsträckning har kommit glesbygdskommunerna till godo. Tillsammans med sparkrav och uteblivit stöd från våra rikspolitiker har den svenska glesbygden blivit än mer glesare i Norrlands inland och även delar av den sydsvenska glesbygden.

Men den svenska glesbygden kan ändå hoppas att småländska Annie Lööfs utfästelser är något mer än just luft och att de gamla stofilerna i hennes parti, som sa att ”hela Sverige ska leva” nu får en knäpp på näsan för detta falska löfte. I Bergs fattigkommun i Jämtland har turerna varit många i kommunhuset i årtionde hur man ska kunna överleva ekonomiskt och där har det hela tiden handlat om sparpaket och nedskärningar i verksamheterna.

Vanligt folk känner av kommunpolitikernas oro och söker sig bort från kommunen då det ges tillfälle. Bland annat Centerpartiet har delaktighet i att denna utarmning av svensk glesbygd har kunnat fortgå så länge att jag tvivlar på att det går att rätta till. Annie Lööfs tankar om reformering av vår glesbygd kommer givetvis inte att ge många röster eftersom en stor del av dessa röster redan flytt dessa bygder sedan länge just på grund av Centerpartiets tidigare glesbygdspolitik. Därför har man anledning att befara att det handlar om parfymerad politisk löftesluft, men att ha fel i detta antagande skulle ändå vara till glädje. Annie har också lovat att bli grönare än den nu blågröna färgen och det finns all anledning att önska henne lycka till med det måleriet. Fast det blir allt kladdigare på den politiska färgpaletten.

Till sist bjuder jag på några höstbilder från vår södra glesbygd.

 

 

Rolf Nilsson

Har bakgrund som drifttekniker och arbete inom utrikessjöfarten. Tidigare bloggat på egna bloggen: http://blogg.op.se/bergrolf

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.