Kim Anderzon

Kim Anderzon är skådespelare. Hon har varit med i en mängd filmer och tv-serier/tv-teater. Några av dessa är “Andra dansen” (som hon vann en guldbagge för), “Göta kanal” 1 och 2, “Rederiet” och “Titties salong”. Men framförallt är hon teaterskådespelare med utsålda hus på Mosebacke Etablissement under 24 år. En av de mest kända föreställningarna hon gjort är soloföreställningen DIVA. Fotot är taget av Emelie Smeds
Kultur & språk, Medicin & hälsa, Personligt & livsåskådning, Sport & fritid

PUNTO di VISTA – ögonblickets konst

”Tiden går fort, när den har gått”, sa August Strindberg. Särskilt fort går den när man är ledig, dagarna bara rinner iväg. Egentligen har jag hur mycket som helst att göra, om det ska bli några jobb och inkomster framöver. Försöker skriva en ny pjäs. Inte lätt när solen skiner och sommaren äntligen är här. Man vill bara slappa med en bok, gå ut och njuta i skogen eller rida sin häst. Disciplin!

Att vara frilansande skådespelare är inget självspelande piano. Jag är fri från anställning vid någon teater och det har sitt pris. Att producera sig själv. Sälja in. Berätta om nödvändigheten av att just jag och min föreställning ska uppfylla arrangörens konstärliga krav på en underhållande kväll till en förväntansfull publik. Och jag måste komma med något nytt, nya berättelser, eftersom jag redan har åkt kors och tvärs genom vårt avlånga land och besökt de flesta städer och platser. Spelat på stora och små scener, hembygdsgårdar, församlingshus och kyrkor. Dessutom måste jag alltid vara på topp, aldrig bli sjuk, aldrig ställa in.

Häromsistens skulle jag spela i Bollnäs träkyrka från 1300-talet. Det är ett litet intimt, magiskt kyrkorum med närhet till publiken, som jag behöver i min föreställning ”DIVA”. Jag fick tyvärr vinterkräksjukan några timmar innan jag ska göra entré. Men ”the show must go on”. Efter några minuter in i spelet spyr jag. Inte rakt ut mot publiken, nej jag hann vända mig om och den svarta sammetsfonden fångade tursamt upp den långa vattenkaskad som forsar ur mig! Nästa spya försvinner ner i heltäckningsmattan på scengolvet. Det kommer bara vatten, inga äckliga matrester, när man ”kräksjukespyr”. Publiken skrattar, och jag försöker säga att det är på riktigt. De tror mig inte. Och jag spelar på. Jag är ensam på scenen i DIVA, så jag kan ju inte gärna gå därifrån och lämna kvar den glada, upprymda skara teaterentusiaster som nu inte vet vad som är sant eller falskt. När jag några minuter senare bara springer ut i den lilla foajén och spyr i papperskorgen har jag på något sätt bakat in sjukdomen i min rollfigur Ulla, skådespelerskan som inte mår riktigt bra denna dag… hon har ju dessutom fått sparken och hennes man teaterchefen har strukit hennes roll i pjäsen, som ska ha premiär samma kväll. Punto di vista. På teatern kan allt hända, så jag pratar, dansar, spyr, käkar pasta, spyr, skriker, snyftar, vädjar, kämpar och spyr.

Till slut hittar jag (rollfiguren Ulla) en laddad pistol, som vakten Inga (som jag också spelar) glömt kvar när hon blev förförd av Ulla. Med pistolen i hand springer jag ut i foajén för en sista gång denna kväll. Tänker ta livet av min man, men jag (Ulla) snubblar utanför dörren och i högtalaren hörs ett skott gå av och olyckligtvis i fel person. Ulla skjuter sig själv. Ja, vilken komisk tragedi. Men jag lyckas sy ihop säcken och magsäcken höll sig lugn när jag tackar publiken för en innehållsrik afton (sa jag inte, men tänkte) och hoppas på ett snart återseende.

Den unkna lukten av kräk och mänsklig utsöndring sticker i näsan. Snart kommer den att sugas upp av kyrkans egna åldersstigna doftorgel. Försöker få i mig lite vatten innan jag somnar i hotellsängen. Spyr igen.  Nästa förmiddag  spyr jag utanför turnébilens dörr innan jag hasar mig upp i förarsätet och styr hemåt de cirka 30 milen. Sen blir jag sängliggande i en vecka…. Vilken tur att jag är ledig!

Kim Anderzon

Skådespelerska

Kommentarer
 • frida säger
  Inlagd 2011067

  Om du skulle lägga skådespeleriet på hyllan borde du satsa på att skriva. Fantastiskt roligt skrivet och bra kämpat!

 • Britt-Louise Borgström säger
  Inlagd 20111017

  Ja väl kämpat , så kan det också vara för en helt vanlig människa som inte står på scenen
  och känner sig helt utlämnad. Vi andra har samma om inte värre känslor när något sådant händer. Jag spydde i en snödriva utanför en affär i Umeå och alla som såg det trodde och gav uttryck att jag var ett fyllo. likadant för min dotter i Luleå när hon fick spy i sin väska. Vi är alla lika inför sjukdom och död.

 • Rune Thorsell säger
  Inlagd 20111111

  En enda gång fick jag ställa in. Violinisten hade köpt bil och körde oss från Stockholm till Borlänge. Hela färden hade han en sidoruta öppen.
  När vi hade spelat ett par takter (det här var på hotell Saga), sprängdes hjärnan i små fragment. Genom dimmorna från en fruktansvärd huvudvärk såg jag en mångfald pianoklaviaturer som rörde sig i matematiskt komplicerade banor. Jag lyckades fälla ned pianolocket och ta mig hem. Dagen därpå vaknade jag, pigg som en mört och fri från huvudvärk. Sens moral: Åk aldrig med nedvevad sidoruta!
  P.S. Detta hände år 1959.

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.