Seniorbloggen

Här skriver Seniorbloggens redaktör inlägg. Det kan exempelvis vara information rörande bloggen eller tips om saker vi tror kan intressera er läsare.
Kultur & språk, Personligt & livsåskådning

VAD JAG TÄNKER PÅ NÄR JAG TÄNKER PÅ LIVET

Vad är meningen med livet? Ställ den frågan vid ett vuxet middagsbord och du får vänliga, lätt trötta och kanske lite överseende leenden tillbaka. En sådan stor och evig fråga – vem orkar ta itu med den sådär mitt i vardagen, mitt i vuxenlivet. Möjligen ägnar man viss energi åt den i ungdomen, surfar igenom livsåskådningar, moralfilosofi, biologism och politik för att sedan komma fram till att den är omöjlig att besvara. Den kanske till och med är en ickefråga. Sedan ägnar man oftast sin tid åt att bli en god och lönsam medborgare istället.

”Livet är det som pågår medan vi sysslar med annat,”  lär John Lennon ha sagt eller sjungit, jag minns inte. Det är svårt, ibland nästan hotfullt att ställa frågan om livets mening. Risken är att vi kommer fram till ett svar som gör att vi kanske fattar drastiska beslut och överger vardagen, säger upp oss från jobbet, skiljer oss och flyttar till andra sidan världen, alltså att vi slutar vara lönsamma medborgare och förfaller till nihilism, hedonism eller andra förfärande ”ismer”.

Eller inte. Kanske vi kommer fram till att precis det vi gör är meningen med just våra liv. Att det inte finns en övergripande, allmängiltig mening med existensen som är tillämpbar på oss alla. Att ditt svar på frågan om Livets mening är rätt bara för just dig.

I Vårdalstiftelsens och förlaget Brombergs nyutgivna bok ”Vad jag tänker på när jag tänker på livet”, funderar flera författare i essäer djupt personligt över frågan vad själva livet är. Margareta Strömstedt betraktar sin nakna, åldrade kropp med alla dess sjukdomar och operationsärr. Jonas Hassen Khemiri skriver kärleksfullt om sin gamla mormor vars begynnande demens gör att hon blir av med körkortet och Christina Jutterström beskriver hur hennes andliga sökande landar i att hon som pensionär tar en kurs i astrofysik. Bland annat. Sammanlagt medverkar åtta författare i boken, och att funderingarna kring själva livet är lika olika som vi är olika som individer, det råder det inget tvekan om.

Om du är nyfiken på boken finns den att köpa på nätet på t ex Bokus (bokus.com) eller Adlibris (adlibris.com).

 

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.