Stephan Rössner

Stephan Rössner är professor i hälsoinriktad beteendeforskning och har varit  ansvarig för överviktsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Han har skrivit över 500 vetenskapliga artiklar om läkemedelsbehandling, fetma, viktminskningstips och så vidare. År 2006 kom boken ”Åldras utan att bli äldre” (Brombergs) ut som tar upp frågor kring åldrandet och viktrelaterade aspekter.
Personligt & livsåskådning, Politik & samhälle

Vilket erbjudande!

Mitt i högsommaren ringer det på mobilen. En ung man presenterar sig vänligt och meddelar att han arbetar på ett mycket seriöst magasin som behandlar olika temata och läggs in som bilaga i en dagstidning. En del text ska vara redaktionell, resten uppenbart reklamfinansierad. Och nu ber han mig skriva en text på 3200 tecken om hälsa. För mig är detta inget problem överhuvudtaget och tar mig inte många minuter, men det vill jag inte säga. Jag frågar istället efter hur lång tid jag har på mig för uppdraget och han meddelar då att det är mycket bråttom. Nu är ju inte en reklambilaga direkt utsatt för samma nyhetstryck som en kvällstidning, så det här hade man väl kunnat planera med lite bättre framförhållning, antyder jag.

Jo – så var det nog tänkt men den minister man hade tänkt be skriva hade i sista minuten hoppat av och nu gällde det att skynda sig att få fatt på ett andrahandsalternativ. Det var uppenbarligen jag som var det tilltänkta andrahandsalternativet och som nu skulle sno mig på för att få ihop en text till reklambilagan. Jag frågade vilken ersättning man hade tänkt sig att jag skulle få, men se det var inte tanken. ”Du har ju världens chans att nå ut till det svenska folket med ditt budskap”, var det försäljningsargument som den unge mannen gav. Jag frågade om han hade betalt för sitt arbete, och så var det förstås. Han tyckte att min fråga var irrelevant – men det tyckte inte jag. Jag försökte sammanfatta: du vill att jag lägger allt annat åt sidan för att på några dygn leverera en text som du ska använda för att tjäna pengar i din reklambilaga, och du tänker inte ersätta mig för det arbetet? Eftersom jag är intervjuad i media rätt ofta och har medverkat ett otal gånger i tidningar, radio och TV är mitt behov av att ”nå ut till det svenska folket” synnerligen begränsat.

 

Jag kan tänka mig att politiker vill passa på tillfället att torgföra sina åsikter och ber sin pressekreterare att sätta ihop några rader till vilket de fogar ett trevligt foto av statsrådet i fråga. Jag kan dock inte inse att det ligger någon rimlighet i det faktum att jag ska arbeta för att få ihop material till en publikation, som någon annan sedan ska tjäna pengar på – utan att jag får en egen hacka för besväret.

 

Den unge mannen gav upp, tyckte jag var snorkig och föga tillmötesgående. Det kan jag möjligen hålla med om, men jag gick och luktade på pionerna istället för att sätta mig framför datorskärmen.

Kommentarer
Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.