Tomas Böhm

Tomas Böhm var psykoanalytiker, läkare och författare. Han har skrivit populärfackliga böcker om kärleksrelationen (Kärleksrelationen), om främlingsfientlighet (Inte som vi), fundamentalism (Att ha rätt) och hämnd (Hämnd eller Upprättelse, tillsammans med Suzanne Kaplan). Han har även skrivit romaner som bland andra Fjällturen och Bortresta. Han svarade regelbundet på relationsfrågor i tidningen M-magasin. Thomas Böhm dog i maj 2013 men hans texter här på bloggen finns kvar.
Kultur & språk, Personligt & livsåskådning, Resor & geografi

”The Vienna Jazz Trio”

För några år sedan skrev jag en roman som heter ”The Vienna Jazz Trio”. Den kom ut i USA år 2010 och i ny upplaga i Tyskland år 2011. Den handlar om tre jazzmusiker i Wien med början på 20-talet.

En pianist – som också vill bli författare, en saxofonist – som också är gynekolog och en basist – som är professionell musiker. De är judar, socialister och aktiva i motståndet mot den spirande nazismen. På vägen ansluter också Edith, en operasångerska som skolar om sig till jazzsångerska. De träffar psykoanalytiker i Wien och riktiga jazzmusiker i London, New York och Sverige, när de är på flykt undan nazismen. Den här boken fick bra recensioner i Sverige och Österrike när den kom ut men den såldes knappt i Österrike. Antagligen ville inte folk i Wien läsa en Österrike-kritisk bok, skriven av en son till österrikisk-judiska flyktingar. Men i Tyskland verkar intresset vara större.

Jag är nu inbjuden av olika psykoanalytiska föreningar att åka på en veckas offentlig ‘konsertläsningsturné’, där jag ska spela piano tillsammans med en tysk tenorsaxofonist och en svensk god vän som är basist. Förutom musiken diskuterar jag bokens tillkomst och bakgrund med en inbjuden psykoanalytiker och läser valda stycken ur den på tyska. Den som har vägarna förbi Berlin, Leipzig, Heidelberg, München, Freiburg, Frankfurt, Köln eller Bremen får gärna titta in på en av kvällarna mellan 23-30 juni. Skriv i så fall till mig vilken plats det gäller, så kan jag ge närmare detaljer om när och var.

 

Tomas Böhm

Psykoanalytiker, läkare och författare

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.