Tomas Böhm

Tomas Böhm var psykoanalytiker, läkare och författare. Han har skrivit populärfackliga böcker om kärleksrelationen (Kärleksrelationen), om främlingsfientlighet (Inte som vi), fundamentalism (Att ha rätt) och hämnd (Hämnd eller Upprättelse, tillsammans med Suzanne Kaplan). Han har även skrivit romaner som bland andra Fjällturen och Bortresta. Han svarade regelbundet på relationsfrågor i tidningen M-magasin. Thomas Böhm dog i maj 2013 men hans texter här på bloggen finns kvar.
Personligt & livsåskådning, Politik & samhälle, Resor & geografi

Tolerans och demokrati

Reser till Budapest på torsdag kväll. Var där senast 1989. Läser i DN idag om den högerextrema regeringen, där man dock inte nämner den alltmer legala antisemitismen.

I samband med Raoul Wallenbergs 100-årsfirande har svenska institutet en utställning om RW som invigdes i Budapest igår. Jag ska leda seminarium för ungerska lärare i samband med utställningen om tolerans och civilkurage. Det kommer bli spännande att se hur många de blir och om de kan tala öppet om situationen. Den ungerska regeringen är hårt ansatt av EU, och förhoppningsvis backar de om de får ekonomisk press. Min farfar var från Ungern, socialdemokratisk minister i den kortvariga revolutionsregeringen 1918 innan han fick fly från fascisterna till Österrike. Det känns som en lagom revansch att jag är tillbaka 94 år senare för att tala om demokrati och tolerans.

Jag kan ingen ungerska, så det får bli på engelska och med en turistbok om Budapest i fickan, eftersom jag inte kan staden. Min pappa var bara sex år när hans föräldrar flydde därifrån. Han var tillbaka där 1983 strax innan han dog. Europeiska öden. Det finns många sådana. Idag kommer flyktingarna från nya länder, men behovet av tolerans är lika stort.

 

Tomas Böhm

Psykoanalytiker, läkare och författare

Kommentarer
 • Rolf Nilsson säger
  Inlagd 20120119

  Tollerans låter ju bra men det är väl just gränsdragningen och problemet med vem som ska avgöra vad som ska tollereras. Den goda människan kommer antagligen inte att ha förmågan att göra hela världen god. Det kommer tyvärr att behöva kohandlas med ondskan. Ett stort problem för mänskligheten som ”alla”borde prata mer om.

 • Tomas Böhm säger
  Inlagd 20120120

  Hej Rolf – förstår inte hur du menar. Kan du förklara? Tolerans är för mig när nyfikenheten och accepterandet av olikhet är starkare än rädslan. Men du verkar syfta på något annat, eller?
  Mvh
  Tomas B

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.