Maj Wechselmann

Maj Wechselmann är regissör, dokumentärfilmare, debattör och politiker (vänsterpartist). Efter 60 dokumentärer och dramadokumentärer sedan 1968 tycks Maj fortfarande vara på banan. 2011 belönades hon för sina insatser i filmskapandet av Jan Myrdal-sällskapet med 1000 000 kronor och Leninpriset. Majs hemsida: http://www.wechselmann.com/press.
Personligt & livsåskådning, Politik & samhälle, Teknik & media

Upp till kamp

På natten den elfte mars vandrade den 38-åriga alkoholpåverkade sergeanten Robert Bales in i två afghanska byar. I den första sköt och dödade han omotiverat elva civila, i nästa by sköt han fem civila.

Av de 16 mördade var fem barn. I all amerikansk nyhetsrapportering har man noggrant rapporterat om Bales många tjänstgörningar och all psykisk press han samlat på sig under sina sex år i Afghanistan. Man kan fråga sig hur den mentala hälsan ser ut bland afghaner efter 11 års krig. Redan för sex år sedan konstaterade den engelska medicinska tidningen Lancet att två tredjedelar av alla afghanska barn hade trauman på grund av svält, våld och krig. Den holländska organisationen Healthnet konstaterar i en rapport från slutet av 2011 att ”våld numera hör till den dagliga rutinen”. WHO finner samtidigt i en rapport att så mycket som 60 procent av befolkningen lider av mentala sjukdomar som ”ångestpsykoser, schizofreni, självmord och posttraumatisk stress. Mer än hälften av alla afghanska kvinnor är deprimerade, 78 procent av kvinnorna har ångestpsykoser, 80 procent av alla afghanska barn känner sig ledsna och 90 procent tror att de kommer att dö i krig.”

Enligt en rapport från brittiska Tearfund (tårfonden) 2011 har flykten, såväl den till de omliggande länderna som status för internflyktingarna förstört en lång rad familjemönster, dessutom har tekniska experter och högutbildade flytt landet, och just nu är regeringens hälsovård i extremt dåligt skick…”Kriget gör människorna galna!” Ändå vill vår borgerliga regering med en känd utrikesminister i spetsen lägga lejonparten av de pengar som spenderas i Afghanistan på fortsatt krig ”Vi skall vara ett av de länder som drar oss tillbaka sist!”,  är det en förnuftig fördelning av resurserna?

 

Maj Wechselmann

Regissör, dokumentärfilmare, debattör och politiker

Hemsida: www.wechselmann.se

Kommentarer
 • Per-Ola Larsson säger
  Inlagd 2012051

  Du har rätt. Det finns inget skäl i världen att Sverige ska stödja krig i Afganistan. Våra pengar bör användas till sjukvård & framförallt hjälp till att bygga upp deras psykiska hälsa

 • Calle B säger
  Inlagd 2012053

  Vad gör du själv för att hjälpa till i Afghanistan? Detta är bara en förevändning som ett led i din smutskastningskampanj mot vår utrikesminister.

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.