Lilian O. Montmar

Lilian O. Montmar är författare och född i Stockholm.  Hon har bland annat skrivit ”Solnedgången kan ingen ta ifrån mig”, 2008, som är den tredje fristående delen av en trilogi, som inleddes med ”Hedersmannen” (2003) och ”Födda i våldets tecken” (2005). Lilian driver Bokförlaget Alerta och skriver, bland mycket annat, i Tidningen Kulturen.  Nu är hon aktuell med en pendang till  dokumentärromanen ”Kolonisterna på hjortronmyrarna”, (2010): "Maria Magdalena Mathsdotter - Kungen, samekvinnan och den franske pastorn" som har fått fina recensioner i pressen. Hör mer om boken i det här klippet >>>
Historia & tradition, Kultur & språk, Resor & geografi

Upplevelsernas London del 1

London är en upplevelsernas och överraskningarnas storstad. Dit kan man åka utan att i förväg ha bokat teater- eller konsertbiljetter eller överhuvudtaget exakt ha planerat sin resa. När trängseln med shopaholics på Piccadilly och Oxford Street känns alltför upphetsande och trendig, längtar man bort till en värld med eviga värden.

Vad kan då vara trevligare än att vandra runt bland kvarlåtenskapen från forna tiders högkulturer på British Museum? Modeutställningen vid ingången till höger leder oss från dagens slit och slängutbud till gångna dagars modeväxlingar. Den asiatiska utställningen av kinesiska möbler, koreansk konst, japansk lackkonst och urushi fascinerar, men runt hörnet väntar något helt fantastiskt: först undrar man om sarkofagerna som paraderar i den stora europeiska hallen, verkligen innehåller de tyska konungar och drottningar som i statyform ligger på lit de parad ovanpå kistlocken. Och hur har man kunnat frakta dit de tunga stenrelieferna från de många olika templen? Spår av vita fläckar på stenfasaderna gör mig misstänksam. Besökare före mig har nog ställt sig samma frågor. Kan statyerna vara äkta?

Jag frågar vakten och får besked; Alla byggnader i denna hall är i själva verket gipsavgjutningar av portaler, pelare, statyer och arkitektoniska underverk för studieändamål! Vill man se äkta vara beger man sig till rum nummer 19, där man kan beskåda stenrelieferna av en lejonjakt med fradgande hästar och stridsvagnar från den assyriska kungen Ashurbanipals palats i Nineveh från 645 f Kr.

Huvudattraktionen blir ändå stöldgodset ”The Elgin Marbles”, de 2 400-åriga frisdelarna från huvudtemplet Parthenon i Aten, som den brittiske ambassadören lord Elgin lät släpa hem till England och sedan sålde till The British Museum år 1816. Grekerna har sedan 1980-talet krävt tillbaka de stulna friserna, men britterna har vägrat lämna tillbaka dem och med gamla förlegade kolonialfasoner hävdat, att friserna ändå kommer att förstöras av Atens dåliga utomhusluft och behöver förvaras för eftervärlden på ett riktigt museum. Förresten hade lord Elgin fått tillstånd av det Ottomanska rikets överhöghet, grekernas härskare under 350 år, att gräva i ruinerna och ”rädda” friserna för eftervärlden.

Men den 20 juni 2009 invigdes ju det klimatskyddade Akropolismuseet med ett tomrum i frisen, där stöldgodset ska passas in.  Museet ska enligt utsago vara mycket vackert; byggt i tre våningar med glasgolv, så att man kan se utgrävningarna nedanför. Museet rymmer 350 statyer, friser och skulpturer och Greklands kulturminister Antonis Samaras försummade inte tillfället att återigen påpeka att det är på tiden att allt plundringsgods återbördas till Grekland. Jag har även sett delar av Parthenon i Louvren i Paris, på Vatikanmuseerna, på National Museum i Köpenhamn och på Kunsthistorisches Museum i Wien.

Fortsättning följer…

Lilian O. Montmar på resande fot

Författare, skribent i Tidningen Kulturen och driver bokförlaget Alerta  

Lilians hemsida: http://home.swipnet.se/alerta

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.