Ragni Lantz

Ragni Lantz är USA-utbildad journalist med arbetserfarenhet från Ebony och Jet i USA samt Veckoposten och Sändaren i Sverige. Hon redigerade Sveriges Ekumeniska Kvinnoråds tidning ELSA 1990-2005 och har varit aktiv i ekumeniska kvinnosammanhang lokalt, nationellt och på Europanivå, bland annat som ordförande för Ecumenical Forum of European Christian Women.    
Personligt & livsåskådning, Politik & samhälle

Våga se varandra!

Jag gillar att promenera. Sanningen att säga är det den enda motionsform jag ägnar mig åt med någon regelbundenhet, oavsett väderlek. Promenaderna runt Ladybird Lake i Austin, Texas, i julas var fantastiska – inte bara på grund av det flödande solskenet utan lika mycket på grund av värmen från dem jag mötte.

Alla var främlingar för mig, men de log och hejade och jag kände mig sedd. Fastän jag är över 70! Vilken kontrast när jag tog min första långpromenad en vacker vinterdag efter hemkomsten. Fastän många var ute på de trevliga promenadvägarna i mitt område, var det som om vi gått i var sin tunnel. Ingen tittade upp vid möten – snarare sänktes blickarna i god tid. De enda som pratade var par som promenerade tillsammans, och så förstås de många som pratade i mobilen. Och de som hann upp mig och passerade bakifrån gav mig inte en blick.

Efter en timme av osynlighet var jag så besviken att jag beslöt att försöka åstadkomma en förändring. Jag tilltalade alla jag passerade (inte många) med kommentarer som ”Vilket väder!” och fick faktiskt ett par vänliga svar. Jag log mot varje person jag mötte, vare sig de tycktes se mig eller ej. Tre stycken (av kanske 20) reagerade. En äldre man log tillbaka, en kvinna nickade och en invandrarkille sade ”Hej!”

Så jag fortsätter min kampanj i förhoppning om att det ska ske en liten islossning även bland oss skygga, inåtvända svenskar. Våga le tillbaka, om vi möts någon gång!

 

Ragni Lantz

är USA-utbildad journalist med arbetserfarenhet från bland andra Ebony och Jet i USA samt Veckoposten och Sändaren i Sverige.

Kommentarer
 • Örjan Widmark säger
  Inlagd 20120222

  Bra initiativ, våga le! Jag springer mycket och försöker alltid få ögonkontakt och heja på dom jag möter. Ibland går det bra, ibland sämre. Andra joggare tror jag har lättast att heja tillbaka, men jag ska räkna nästa gång jag är ute. Så dåliga siffror som du fick hoppas jag inte att jag får. Och jag lovar att le tillbaka om vi möts!

Kommentera

*

Annonser

Förstora texten i din webbläsare

 

Seniorbloggen använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden.

Det finns alldeles för många olika webbläsare för att vi ska kunna förklara hur man gör i alla. Nedan följer en kort beskrivning hur man gör i de som är vanligast bland er bloggläsare just nu:

 

Internet Explorer version 7 och 8


Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 7 och 8:

 1. Välj ”Sida > Textstorlek” i verktygsraden och välj en storlek:
 2. Välj ”Sida > Zooma” i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut. Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.
 3. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 4. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.

 

Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 

 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Välj ”Hjälpmedel” i dialogrutan ”Internetalternativ”:
 3. Kryssa i rutan ”Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor”.

 

Internet Explorer version 9

 

Det finns ett sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 9:
 1. Välj ”Verktyg > Internetalternativ” i verktygsraden:
 2. Klicka på fliken ”Allmänt” och sedan på ”Teckensnitt” under ”Utseende”.
 3. Välj önskade teckensnitt och klicka sedan på OK och på OK igen.

 

Firefox

 

I Firefox kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 1. Öppna menyn ”Visa > Textstorlek” och välj ”Större” eller ”Mindre”:
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.

 

Safari

 

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 1. Öppna menyn ”Innehåll” och välj ”Öka textstorleken” eller ”Minska textstorleken”:
 2. Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten.

 

Chrome

 

I Chrome kan du ändra textstorleken på tre sätt:

 1. Öppna menyn genom att klicka på symbolen till höger om adressfältet och välj ”Zooma in”. Välj därefter något av alternativen Större, Normal eller Mindre.
 2. Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. Återställ teckenstorleken genom att hålla nere Ctrl-knappen och trycka 0 (noll).
 3. Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att förstora eller förminska texten.